Misschien heb je er al van gehoord en misschien nog niet. Naast de content, en je linkprofiel wordt Google Rankbrain beschouwd als de meest belangrijke factor voor je positie in google. Google Rankbrain is een zelflerende algoritme dat verschillende factoren in kaart brengt om zoekopdrachten beter te kunnen interpreteren en daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan de zoekresultaten. 1 hele belangrijke indicator is de gemiddelde tijd dat een bezoeker op je pagina blijft.

Hoe lang een bezoeker gemiddeld op je pagina blijft wordt door Google Rankbrain als een indicatie gezien dat je de zoeker voorziet in de informatie waarnaar hij of zij op zoek is. Als een bezoeker langer op jouw pagina blijft dan die gemiddeld op de andere pagina’s voor dit zoekwoord, dan is dat een signaal voor Google om jouw pagina hoger te positioneren.

Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuwe koffiezet apparaat, en je op basis van de meta title en meta description op de #3 in google clickt. Vervolgens kom je op een pagina die vol staat met ads en het artikel vol met spelfouten en nutteloze informatie staat. Wat doe je dan? Juist, snel terug naar Google om vervolgens een andere pagina te openen. De volgende pagina blijkt precies te zijn wat je zoekt, een schitterend overzicht van de beste 10 koffiezet apparaten van dit moment. Waardoor je zeker 5 minuten op die pagina blijft. Voor google is dit een signaal dat resultaat #3 minder goed voldoet aan de zoekbehoefte. Wat vervolgens meegenomen wordt in de afweging omtrent de top 10 resultaten.

Strategieën om je dwell time te verhogen

#1. Maak het heel duidelijk voor de bezoeker wat zij er aan hebben als ze je pagina serieus gaan nemen. Bezoekers oordelen vaak in secondes of ze op een pagina gaan blijven of niet. Door een aantrekkelijke header te plaatsen overtuig je de bezoeker sneller om je pagina serieus te nemen. En in het geval van product pagina op een e-commerce site wil je gelijk duidelijk hebben wat het is dat je bezoeker op deze pagina gaat aantreffen. Een gigantische nietszeggende afbeelding die de header onder the fold drukt is dus een no-go. Door cijfers en krachtige woorden in je headers op te nemen, prikkel je de bezoeker om zo lang mogelijk op je pagina te blijven.

#2 Dit valt samen met punt 1, namelijk een super krachtige intro die mensen gelijk grijpt. Het moet in een paar zinnen duidelijk worden wat ze op deze pagina gaan krijgen. Niet meer dan 7 zinnen bij voorkeur. (research). Wat levert het op om hier tijd in te investeren? Het moet de lezer gelijk duidelijk worden dat ze op de juiste plek zijn!! Het moet triggering zijn en geen nutteloze informatie bevatten wat de lezer al duidelijk is. Intro niet onder de fold

#3 Boeiende, rijk geïllustreerde (langere dwell time), lange kwalitatief hoogwaardige content. Als je niet in de top scoort, wil je significant betere content produceren of compleet anders wat wel aan de search intent voldoet uiteraard. Infographics erg krachtig. Minimaal 1000 woorden, bij voorkeur 1500+.  Daarnaast triggert lange content eerder iemand om naar je pagina te linken. Over het algemeen is er ook een erg sterke correlatie tussen de pagina’s die op de eerste pagina van Google scoren en de hoeveelheid woorden. Onderzoek heeft uitgewezen dat pagina’s die in de top 10 scoren gemiddeld genomen 1900 woorden bevatten. Aangezien niet alle zoekopdrachten baat hebben bij een pagina met 1900 woorden, denk bijvoorbeeld aan de zoekopdracht ‘hoe laat is het in New York’, raad ik je aan om die onderzoeksresultaat altijd met een bepaalde nuance in je achterhoofd te houden. Over het algemeen klopt deze bevinding echter wel, en heb ik ook zelf talloze malen de relatie tussen pagina’s met meer dan 1.000 woorden en hoge positie in google ervaren.

Gebruik krachtige subheaders en afbeeldingen om de tekst op een aangename manier op te breken. JE wilt voorkomen dat men het gevoel heeft een juridische of medische tekst te moeten lezen. Max 200 – 250 woorden tot de volgende subheader.

#4 Krachtige video! Tests die aantonen dat bezoekers veel langer blijven op je pagina en meer pagina’s daarna bezoeken.

#5 krachtige interne links. Probeer je bezoeker aan het einde van de pagina door te linken naar een pagina die aansluit of een vervolg vormt op de content die je bezoeker net heeft gelezen.

Waarom de bounce rate een belangrijke factor is!

Super belangrijk om nadat een bezoeker op je pagina is gekomen aan de search intent te voldoen. Als een bezoeker, ongeacht hoe lang hij op die pagina is gebleven, weer terugkeert naar Google geeft dat aan dat ie zeer waarschijnlijk nog geen definitief antwoord of oplossing heeft gevonden voor zijn zoekopdracht. Dit ziet Google wederom als een signaal omtrent de mate waarin een pagina voldoet aan de search intent, maar lijkt bij lange na niet zo waar te rekenen als de Dwell time.