WordPress webhosting gids 2021: Hoe kies je de beste webhost [Vergelijking]

Eén van de belangrijkste componenten van een succesvolle website is de webhosting. De beste WordPress webhosting voor jouw situatie kiezen kan belangrijke invloed hebben op je sales en SEO. Een trage website kan immers aanleiding zijn voor een mogelijk klant om de website te verlaten. Je positie in Google is ook afhankelijk van de snelheid van je website (bron)

Het team achter Northcode heeft al ruim 10 jaren ervaring met WordPress en heeft ervaring met talloze webhosting bedrijven. Wij hebben zelf ervaren hoe belangrijk snelle, betrouwbare en degelijke WordPress webhosting is en delen graag onze kennis en inzichten. In deze gids helpen wij jou de beste WordPress hosting te kiezen voor jouw website!

Wat is van belang bij de keuze voor de beste WordPress webhosting?

Belangrijke factoren waaraan een goede WordPress webhosting bedrijf aan moet voldoen zijn snelheid, betrouwbaarheid, 24/7 ondersteuning door experts, de veiligheid van het platform en natuurlijk de prijs.

 1. Snelheid. Een snelle website is onontbeerlijk. Trage websites verliezen vaak ongeduldige bezoekers, wat je omzet kost. Wellicht herken je het zelf ook, als een website traag laadt of het bestelproces hapert is de kans aanwezig dat afhaakt en wel naar de concurrent gaat. Als ondernemer kost een trage webhost je dan omzet. Een andere manier waardoor je als ondernemer omzet kunt mislopen met een trage website is doordat google de snelheid van je website meeneemt in de positie in de zoekmachine. Snellere websites worden over het algemeen hoger gepositioneerd, zullen daardoor meer bezoekers vanuit Google krijgen en daardoor een hogere omzet kunnen realiseren. In snelle WordPress webhosting investeren kan je dus een heel mooi rendement opleveren.
 2. 24/7 ondersteuning. De kans is heel groot dat je vroeger of later ondersteuning nodig hebt. Denk hierbij aan een website die niet of onvolledig laadt, een plugin die niet werkt of je website onbereikbaar heeft gemaakt, problemen met je SSL certificaat, etc. Als je tegen een probleem aanloopt met je website is het van groot belang dat je snel en kundig geholpen wordt. Zodat je website weer zo snel mogelijk in optima forma bereikbaar is. Een live chat die je elk moment van de dag binnen enkele minuten deskundig kan helpen is dan ook van groot belang wanneer je de WordPress webhosting keuze maakt. Helaas bieden niet alle WordPress hosting bedrijven 24 uur per dag en 7 dagen per week ondersteuning. Sommige WordPress hosting bedrijven bieden alleen tijdens kantooruren directe ondersteuning (live chat of telefonisch). Wat uitermate onwenselijk is als je website op zaterdag opeens niet meer fatsoenlijk bereikbaar is.
 3. Veiligheid. Je wilt natuurlijk dat je website en data op een goed beveiligd hosting platform zijn ondergebracht.
 4. Betrouwbaarheid. Uiteraard wil je een stabiel webhosting platform dat (nagenoeg) 100% van de tijd bereikbaar is. Een onstabiele webhost resulteert vaker in een onbereikbare website. Wat schadelijk kan zijn voor je imago en omzet.
 5. Prijs. Kwalitatieve wordpress webhosting is van groot belang. Het blijft echter wel zaak dat de prijs in verhouding staat tot de geboden WordPress webhosting. Niet ieder bedrijf biedt evenveel waar voor zijn geld.

Wat voor type WordPress Hosting past het beste bij jouw website?

Er zijn verschillende types WordPress hosting zoals gratis, Shared, VPS, Dedicated hosting en managed hosting. Welk type hosting pas het beste bij jou?

 • Gratis WordPress Hosting. Alhoewel sommige partijen adverteren met ‘Gratis’ webhosting, moeten wij het eerste bedrijf nog tegenkomen dat daadwerkelijk gratis WordPress hosting aanbiedt. De zon gaat immers niet voor niets op. Er is altijd wel een manier waarop dergelijke bedrijven geld aan je proberen te verdienen. Denk hierbij aan advertenties die zij op jouw website plaatsen of een maximaal aantal bezoekers per maand en daarboven een absurd bedrag per 1.000 bezoekers. De snelheid van gratis WordPress hosting is in bijna alle gevallen bijzonder traag. Dit type hosting is eigenlijk alleen het overwegen waard wanneer het om zeer kleinschalige niet commerciële website gaat. En ook dan is het maar zeer de vraag of je dat wel moet willen.
 • Shared WordPress Webhosting. Dit is de meest betaalbare vorm van WordPress hosting. In het geval van shared webhosting deel je een webhosting server met (veel) anderen. Het voordeel hiervan is dat de prijs betrekkelijk gunstig gehouden kan worden. Nadeel is dat je hostingserver met andere websites deelt, waardoor de snelheid van de website doorgaans lager uitvalt. Zeker als er veel druk bezochte websites op dezelfde server staan kunnen de prestaties op piekmomenten onder druk komen te staan. Bij de beste WordPress webhosting bedrijven zijn de limieten per server echter zo ruim genomen dat de shared webhosting pakketten meer dan voldoende snel zullen zijn voor de gemiddelde gebruiker.
 • WordPress VPS Hosting is een vorm van hosting waarbij een fysieke server wordt opgedeeld in enkele virtuele servers. Je hebt dan wel de privacy en veiligheids voordelen van een eigen server, maar niet de kosten. De prestaties zijn voor 98% van de gebruikers voldoende omdat er doorgaans slechts een handjevol VPS’en op één server aanwezig zijn. In tegenstelling tot de soms 200 verschillende shared webhosting accounts op één server. WordPress VPS hosting is echter niet voor iedereen de ideale hostingvorm. Je moet over behoorlijk wat technische kennis beschikken en zelf je virtuele server voorzien van software updates.
 • Dedicated server.In dit geval huur je één of meerdere fysieke hosting server die door het hostingbedrijf beheert worden en enkel en alleen in gezet worden voor jouw website(s). Alleen als je extreem veel webverkeer hebt is deze optie de moeite waard. Want zoals je al raadt is dit een zeer prijzige manier van hosten.
 • Managed WordPress hosting. Vanwege de populariteit van WordPress hebben verschillende webhostingproviders ervoor gekozen zich te specialiseren in WordPress en concessie loze hosting specifiek voor WordPress websites aan te bieden, ook wel Managed wordpress hosting genoemd. Als je voor managed wordpress hosting kiest worden alle technische aspecten van WordPress je uit handen genomen door het webhosting bedrijf. Denk hierbij aan onder andere beveiliging, snelheid, WordPress updates, dagelijkse back-ups, website uptime, en schaalbaarheid. Het idee achter managed WordPress hosting is om een volledig probleemloze ervaring te bieden, zodat jij je kunt richten op het runnen van je bedrijf. Een van de meest waardevolle onderdelen van Managed WordPress hosting is de eersteklas ondersteuning. De ondersteuning wordt gegeven door echte WordPress experts met veel ervaring in plaats van iemand die een ondersteuningsscript volgt en echte problemen vaak niet direct op kan lossen. Klanten beschrijven managed WordPress hosting als “een vijfsterrenhotel voor WordPress” en “alsof je een leger van WordPress-experts aan je zijde hebt”. Deze vorm van hosting is vaak duurder dan Shared WordPress hosting, maar de meerprijs dubbel en dwars waard voor iedereen die zijn of haar tijd op waarde stelt en kwalitatieve wordpress hosting wenst die zoveel mogelijk uit handen neemt.

De 5 Beste WordPress hosting aanbieders

De beste WordPress hosting is voor een in Nederland gevestigd bedrijf of organisatie anders dan een Amerikaanse of Aziatische. De sterke voorkeur gaat uit naar WordPress hosting op een server die in Nederland is gevestigd. Voor een Belgisch bedrijf gaat de voorkeur uit naar een server die in Belgie, Nederland of het Verenigd Koninkrijk is gevestigd.

Als we het hebben over de beste WordPress hosting dan komen we automatisch uit op Managed WordPress hosting. Deze vorm van hosting biedt je het beste qua snelheid, veiligheid, robuustheid en ondersteuning. Daarbovenop heb je er ook nog eens nauwelijks omkijken naar.

#1 SiteGround

Kwalitatief hoogwaardige WordPress hosting tegen een betaalbare prijs (vanaf €5,99 per maand) . Uitstekende ondersteuning (24/7), overzichtelijk en makkelijk te gebruiken.

Siteground is in 2004 opgericht en heeft duidelijk veel succes geboekt met hun insteek om kwalitatief hoogwaardige hosting tegen een betaalbare prijs aan te bieden. Inmiddels worden meer dan 2 miljoen domeinen op Siteground gehost en is het bedrijf gegroeid tot 500 medewerkers.

PRO’S

 • Razendsnelle servers. Alle SiteGround hostingpakketten zijn geoptimaliseerd voor razendsnelle prestaties. In een test ging de laadsnelheid van een testsite van 2,1 seconden op een standaard hostingpakket van Neostrada naar 600ms bij SiteGround. SiteGround maakt gebruik van het Google Cloud platform dat één van de snelste platformen ter wereld is.
 • Meerdere server locaties. Siteground heeft servers op meerdere continenten, waaronder een server in Nederland. Voor Nederlandse en Belgische websites betekent dat nog snellere laadtijden.
 • Zeer kundig en snelle 24/7 ondersteuning. Hun 24/7 ondersteuning is simpelweg uitmuntend. Bij Northcode hebben we een ruime ervaringen met SiteGround en kunnen we stellen dat de Livechat van SiteGround ons regelmatig heeft bijgestaan. De wachttijd is (nagenoeg) nihil en altijd zijn wij geholpen door een kundige supportmedewerker, die in vrijwel alle gevallen het probleem direct kon oplossen.
 • Gratis CDN en SSL (https). Siteground maakt het installeren van een gratis SSL certificaat gemakkelijk. De gratis CDN van Cloudflare schakel je ook gemakkelijk in. Iets wat op andere platformen aanzienlijk lastiger is en meer stappen vereist.
 • Uiterst betaalbaar. Wat SiteGround ontzettend goed doet is dat het kwalitatief hoogwaardige WordPress webhosting aanbiedt tegen zeer schappelijke prijzen. SiteGround zit qua prestaties net iets onder de snelheid van de absolute top zoals Kinsta en WPEngine, maar is wel beduidend gunstiger geprijst. Je hebt al een WordPress hosting pakket vanaf €5,99

CON’S

 • Cpanel is niet langer beschikbaar. Zegt de term cpanel je niks? Dan is dit voor jou geen nadeel. Als je echter gewend bent om met Cpanel te werken dan is het wel een nadeel dat Siteground geen nieuwe WordPress hosting met Cpanel meer aanbiedt. Hun eigen platform om je website te installeren en configureren is daarentegen wel kinderlijk eenvoudig en een prima vervanging voor de nieuwe gebruiker die niet aan Cpanel gewend is.
wordpress webhosting via siteground

#2 Kinsta

De allerbeste WordPress hosting provider met een bijbehorend prijskaartje. Sneller dan snel, uiterst robuust en gebruiksvriendelijk platform met eerste klas ondersteuning door echte vakmensen.

Kinsta is een webhosting bedrijf dat premium WordPress webhosting aanbiedt dat op het Google Cloud platform is gebaseerd. Met hun zeer geavanceerde doch uiterst gemakkelijk te gebruiken platform bieden zij een state-of-the-art webhosting oplossing voor zowel de start-up als de grotere bedrijven.

Als je echt het beste van het beste en het snelste van het snelste wil dan zit je bij Kinsta helemaal goed. Aan het premium WordPress webhosting platform van Kinsta zit wel een ander prijskaartje dan SiteGround. Vanaf 30 USD, omgerekend circa €25 op het moment van schrijven, kun je al een WordPress website laten hosten door Kinsta.

Via deze link bestel je WordPress webhosting van Kinsta tegen de laagste prijs.

PRO’S

 • State-of-the-art hostingplatform met razendsnelle prestaties. Kinsta streeft echt naar de allerbeste WordPress webhosting oplossing en ervaring, en dat zie je aan alles terug. In hun gebruikerspanel zijn de meest geavanceerde oplossingen kinderlijk eenvoudig te maken. Overall waar aan snelheid gewonnen kan worden is aan gedacht. Zo kun je eigen nameservers gehost op het AWS platform inschakelen, zit er een premium CDN bij inbegrepen die met 1 klik ingesteld kan worden. Deze CDN is veruit superieur aan de gratis CDN oplossing die Siteground bijvoorbeeld biedt, en is nog gemakkelijker te configureren. Een SSL certificaat instellen en alle verkeer naar de https variant van je website sturen is ook met 1 klik geregeld. Makkelijker wordt het gewoon niet.
beste wordpress webhosting
 • Google Cloud Platform op zijn best. Een belangrijke component die Kinsta onderscheidt van de meeste andere managed WordPress hosting providers is dat zijn gebruik maken van het Google Cloud Platform. Dit betekent dat WordPress websites worden gehost op de infrastructuur die is gemaakt en wordt onderhouden door Google, en wordt gebruikt door bedrijven zoals Spotify, Philips en Coca-Cola. Door gebruik te maken van het Google Cloud Platform, kan Kinsta je website hosten op een state-of-the-art infrastructuur met de keuze uit 21 wereldwijde serverlocaties – en meer op komst. De zeer schaalbare hardware van het Google Cloud Platform zorgt ervoor dat je website razendsnel kan laden en altijd moeiteloos kan opschalen mocht je website bijvoorbeeld viraal gaan en door tienduizenden tegelijk bezocht worden. In tegenstelling tot SiteGround geeft Kinsta je volledig toegang tot de 21 serverslocaties van het Google Cloud platform. Waardoor er onder andere een Belgische serverlocaties beschikbaar is voor alle Belgen onder ons.

CON’S

 • Het is niet mogelijk om een domeinnaam te registreren of onder te brengen bij Kinsta. Dit betekent dat je bij een andere partij je domein dient te registreren en deze doorverwijst naar Kinsta. Uiteraard kan Kinsta je daar wel bij helpen.
 • Geen mailserver. Kinsta biedt geen webmail of mailserver aan. Ze willen zich uitsluitend op de hosting van WordPress richten en verwijzen naar Gsuite van Google. Een mailoplossing die zij superieur achten aan de mailservices die een webhosting partij kan bieden.

#3 XEL

100% Nederlandse WordPress webhosting. Nederlandse ondersteuning. Sterke prestaties.

Xel is voor velen de meest gespecialiseerde managed wordpress webhosting van Nederlandse bodem. Het is een Nederlands bedrijf, met Nederlandse specialisten en in Nederland gevestigde servers. De snelheid van de de op Xel gehoste websites liggen dichtbij de prestaties van SiteGround, wat een hele prestaties is.

PRO’S

 • 100% Nederlands. Als je het graag dicht bij huis zoekt en ondersteunt wilt worden door Nederlandstalige WordPress specialisten dan is XEL de partij die je zoekt.
 • Zeer snelle servers. De wordpress hosting van XEL is beduidend sneller dan bijna alle concurrenten.

CON’S

 • Verouderd Gebruikerspanel. Het gebruikerspaneel van XEL doet wat het moet doen, maar is niet zo intuïtief en gebruikersvriendelijk als het gebruikerspaneel van Kinsta en Siteground. Met name het oude gebruikerspaneel, die deels naast een nieuwere versie wordt gebruikt, loopt achter op de concurrentie.
 • Geen 24/7 support. De support die XEL biedt is uit ervaring uiterst degelijk. Helaas is hun support beperkt tot kantooruren. Uit eigen ervaring weten wij hoe vervelend dat kan zijn. Een op vrijdagavond mislukte migratie werd pas maandagochtend opgepakt door XEL. Dat is wel echt een serieus nadeel ten opzichte van Kinsta en Siteground. Als je uitsluitend gedurende kantooruren aan je WordPress website werkt valt dit nadeel echter goed te overzien.
xel wordpress webhosting