Maar liefst 39% van alle websites op het internet zijn gebaseerd op WordPress. En dat is niet zonder reden! WordPress stelt beginners in staat om in een handomdraai een krachtige en mooie website te creëren, terwijl de expert er de meest geavanceerde websites mee kan maken. Het vormt zich ideaal naar je kennis- en ervaringsniveau.

Of je nu een simpele website voor je sportvereniging wilt maken, een website of webshop voor je onderneming of een geavanceerd platform wilt creëren, WordPress is de juiste keuze. Aan de hand van dit stappenplan heb jij je website online voor je het weet en ben je niet afhankelijk van vaak dure webdesignstudio’s.

Stap 1# Domeinnaam

Iedere website heeft een domeinnaam nodig. Aan de hand van een domeinnaam kunnen mensen je website op het internet vinden. Heb je al een domeinnaam? Dan kun je deze stap overslaan.

Een domeinnaam kopen is erg gemakkelijk. Idealiter schaf je de domeinnaam aan bij hetzelfde bedrijf als waar je de hosting van je website regelt (stap 2). Dan wordt je domeinnaam automatisch gekoppeld aan je WordPress website.

Een goede domeinnaam komt zo veel mogelijk overeen met de naam van je bedrijf of stichting. Probeer streepjes ‘-‘ zoveel mogelijk te vermijden, en kies een domeinnaam die kort is en goed is te onthouden. Als je bedrijf zich op de Nederlandse markt richt heeft een .nl domein de voorkeur. Voor België een .be domein. Uiteraard is het ook mogelijk om een .com domein te registreren.

Siteground is een zeer gewaardeerde webhost die gespecialiseerd is in WordPress en waar je gelijk je domein aan kunt schaffen. SiteGround biedt naast de mogelijkheid om domeinnamen te registreren een razendsnelle WordPress hosting die wereldwijd gewaardeerd wordt en je website helpt om hoog in de zoekmachines te positioneren.

Stap 2# Webhosting

Met een domeinnaam in je bezit is het tijd om de webhosting van je website of webshop te regelen. Een partij die ervoor zorgt dat iedereen je WordPress website kan bereiken.

Alhoewel er talloze webhosts te vinden zijn die de hosting van je website kunnen verzorgen, is het zaak om een webhost te kiezen die aan de volgende criteria voldoet:

  • Snelheid. Het is belangrijk dat de webhost een snel hostingsplatform heeft zodat je website snel laadt. Hoe langer het duurt om je website te laden hoe groter de groep mensen is die afhaakt voor je website geladen is. Tijd is kostbaar. Niemand wil eindeloos moeten wachten op een trage website die maar niet wil laden. Verder heeft een snelle website ook een voordeel voor de positie in de zoekmachines. Websites die sneller laden scoren over het algemeen beter in Google (bron). Het verschil tussen webhosting die speciaal voor WordPress is neergezet en algemene webhostingpakketten zijn enorm groot.
  • 24/7 ondersteuning. Als je zelf een WordPress website maakt is de kans groot dat je vroeger of later ergens tegenaan loopt. Zeker als je nog geen jarenlange ervaring hebt. Een goede webhost heeft dan ook een live chat of telefonische helpdesk paraat om je 24/7 te helpen. Als je WordPress website vrijdagavond opeens dwars gaat liggen door het updaten van een plugin ga je balen als je een heel weekend moet wachten om dat de webhost in kwestie op vrijdag om 17:00 de helpdesk sluit en pas weer maandag open gaat.
  • SSL ondersteuning. Tegenwoordig draaien bijna alle belangrijke websites op het https protocol. Dit is niet alleen belangrijk als je een winkelwagen/checkout procedure op je website wilt implementeren, maar is ook van cruciaal belang voor de beveiliging van gegevens en het vertrouwen dat je naar je bezoekers en/of klanten uitstraalt. De zeer sterke voorkeur gaat uit naar een webhost die SSL certificaten ondersteunt en de installatie daarvan ook laagdrempelig mogelijk maakt.
  • Dedicated en Managed WordPress hosting. 99% van alle webhostingpartijen bieden een webhosting pakket aan waar je een WordPress website op kunt hosten. Slechts enkelen partijen hebben volledige gespecialiseerde hosting voor WordPress sites waarbij de servers voor 100% afgestemd zijn op WordPress websites en de beveiliging, updates en ondersteuning door een team van WordPress experts voor je uit handen wordt genomen.

Met oneindig veel partijen die WordPress webhosting aanbieden kan het echter een hele uitdaging zijn om de ideale WordPress webhosting te kiezen. Dat onderzoek hoef je niet zelf te doen. Als je voor WordPress hosting van SiteGround of Kinsta kiest weet je dat je voor een van de beste WordPress hosting partijen ter wereld kiest.

Beste prijs/kwaliteit hosting: SiteGround

SiteGround is een van de meest populaire en hoogst gewaardeerde hostingproviders in de WordPress community. Ze bieden een zelfgebouwd WordPress hostingplatform om je site zo snel en veilig mogelijk te maken vanaf €5,99 per maand. Ze bieden 24/7 ondersteuning door specialisten. Los van de lovende waarderingen van anderen hebben wij zelf ook meerdere malen om ondersteuning gevraagd door het support team van Siteground. Keer voor keer zijn wij geholpen door supportmedewerkers met duidelijk kennis van zaken.

siteground wordpress hosting

SiteGround heeft onder andere automatische upgrades, ingebouwde WP caching, CDN, one-click staging en GIT versie beheer. Ze zijn ook een van de weinige bedrijven die locatie-specifieke hosting aanbieden met 6 datacenters in de VS, Europa, Azië en Australië. Eén van de datacenters van SiteGround is gevestigd in Nederland. Hierdoor laden je Nederlandse bezoekers je website nog sneller. Behalve WordPress hosting kun je ook een domeinnaam registreren of onderbrengen bij SiteGround. Waardoor SiteGround die automatisch kan koppelen aan je webhosting account.

Kortom, SiteGround is een hele solide webhost voor WordPress gebaseerde websites, waardoor wij ervoor gekozen hebben om Northcode.com door SiteGround te hosten.

Via deze link kun je webhosting van SiteGround tegen de laagste prijs krijgen.

Beste Premium WordPress hosting: Kinsta

Kinsta is een 100% WordPress Premium webhost die ernaar streeft om op alle vlakken de allerhoogste kwaliteit te bieden. In een ontzettend krachtige en tegelijk gebruiksvriendelijke omgeving heb je in een handomdraai een razendsnelle website staan. Het hostingplatform van Kinsta is nog sneller, gemakkelijker en robuuster dan dat van SiteGround. Waar wij op SiteGround nog wel eens tegen een error aanlopen bij het aanvragen van een SSL certificaat om een website op ‘https’ te kunnen hosten is dit op Kinsta ‘een fluitje van een cent’.

Kinsta WordPress hosting

Kinsta is daarentegen ook wel echt hoger geprijsd dan Siteground. Als je het beste van het beste wilt en prijs minder belangrijk is dan is Kinsta een fantastische webhost. Speelt een lagere prijs toch een belangrijke rol in je overweging, dan is SiteGround waarschijnlijk het aantrekkelijkere alternatief. Het enige nadeel van Kinsta is dat je de domeinnaam niet bij hen kunt onderbrengen. Wat betekent dat je de domeinnaam moet doorverwijzen middels een A-record of NS-record vanaf de partij waar je de domeinnaam hebt ondergebracht.

Via deze link kun je webhosting van Kinsta tegen de laagste prijs aanschaffen.

Stap #3 Installeer WordPress

Nu je een domeinnaam en WordPress webhosting heb gekozen is het tijd om WordPress te installeren. Waar je jaren geleden WordPress handmatig installeerde door bestanden naar een ftp te uploaden kun je bij de meeste webhostings WordPress tegenwoordig automatisch met één click laten installeren. Voor het gemak laten wij je zien hoe je WordPress via SiteGround installeert. Via Kinsta is het nog gemakkelijker.

  1. Ga naar websites > click op add new site

2. Kies vervolgens Start New Website > WordPress > en stel je emailadres en wachtwoord voor je WordPress omgeving in. Om daarna op continue te klikken.

3. Vervolgens heeft SiteGround een paar minuten nodig om je WordPress website te installeren.

4. Nadat WordPress is geinstalleerd kun je aan de slag om je WordPress website volledig op jouw wensen op te stemmen. Klik op de ‘LOG IN ADMIN’ knop of navigeer naar je domeinnaam en voeg daar /wp-admin aan toe. Dus bijvoorbeeld https://jouwdomein.nl/wp-admin. Voer vervolgens je login gegevens in.

Stap #4 Installeer een WordPress theme

Nu WordPress in de basis is geinstalleerd is het tijd om je website te voorzien van een Theme. Het Theme van je website kun je als de jas beschouwen die het uiterlijk van je website vorm geeft.

Login op het admin panel van je WordPress site en navigeer naar Weergave > Thema’s

Wordpress thema installeren

Klik vervolgens op ‘Nieuw thema toevoegen’. Nu krijg je een overzicht van gratis WordPress thema’s die je voor je website kunt gebruiken. Onder ‘populair’ vind je veel keuze.

Alhoewel de gratis thema’s er zeker niet verkeerd uit zien, kiezen de meeste WordPress gebruikers toch al snel voor de aanschaf van een Premium WordPress thema.

Het grootste voordeel van een premium thema is dat je meer functies en aanpassingsmogelijkheden krijgt.

Met de betere premium thema’s krijg je functies zoals een drag-and-drop websitebouwer, shortcodes, meerdere lay-outs en sjablonen, en onbeperkte kleurkeuzes.

Ondersteuning en Updates

Premium WordPress thema’s worden geleverd met regelmatige updates en ondersteuning. Ze spelen over het algemeen sneller en beter in op de ontwikkelingen van WordPress. Gratis thema’s sluiten na verloop van tijd vaker niet meer goed aan op de nieuwe functionaliteiten van WordPress dan betaalde thema’s.

Unieker uiterlijk

Omdat premium thema’s een eenmalige aanschaf van meestal enkele tientallen euro’s vergt, worden ze minder vaak gebruikt in vergelijking tot de gratis thema’s. Wat jouw website gelijk al unieker maakt. Daarnaast heb je over het algemeen meer mogelijk heden om je thema aan te passen en wordt het je makkelijker gemaakt door bijvoorbeeld een drag-en-drop builder (een tool om zonder code het uiterlijk van je website tot in detail) aan te passen.

Populaire Premium WordPress themes

#1. Divi by Elegant themes

In een handomdraai creëer je uiterst professioneel ogende websites met Divi van Elegant Themes. Dit premium WordPress theme laat jou je website creëren alsof je in een geavanceerde Microsoft Word direct je website met talloze opties naar eigen smaak kunt inrichten. Zonder kennis van programmeren zet je razendsnel een prachtige website neer die voor desktop, tablet en mobiel geoptimaliseerd is. Doordat Elegant Themes meer dan 100 voorbeeld website designs aanbiedt om op voort te borduren hoef je geen creatieveling te zijn om de mooiste sites te creëren.

Importeer professioneel ontworpen pagina’s en blog lay-outs importeren om snel aan de slag te gaan. Je kunt de content vervolgens vervangen door je eigen content met behulp van de frontend editor.

Met de ingebouwde drag-and-drop page builder kun je elementen verplaatsen, aangepaste ontwerpen opslaan en beheren, en globale stijlen gebruiken voor al je websitepagina’s. Je kunt ook gemakkelijk testimonials toevoegen.

Plus, het is SEO vriendelijk om uw site te helpen goed te scoren in Google en andere zoekmachines.

Mocht je hulp nodig hebben dan biedt Elegant Themes meer dan goede klantenservice.

Via deze link bemachtig je Elegant Themes tegen de laagste prijs.

#2. Newspaper

Newspaper is het meest populaire Blog en Magazine thema’s voor WordPress. Het maakt niet uit in welke niche je actief bent, culinair, mode, cultuur of travel, het Newspaper thema heeft een prachtige demo website waar je op voort kunt borduren en helemaal je eigen kunt maken.

In feite, met zoveel verschillende demo’s om uit te kiezen, is er een grote kans dat je blog of magazine website een look en feel zal hebben die perfect geschikt is voor het type inhoud dat je publiceert.

Beste Gratis WordPress Thema?

Als je een WordPress website bouwt voor een bedrijf met een commerciële insteek is een premium WordPress vaak voor de hand liggend. Het is immers een kleine investering om je uitgangspositie voor online succes te maximaliseren. Als je echter geen commercieel doel hebt en je de voorkeur geeft aan een gratis WordPress thema dan raden wij je aan om eens naar het Astra thema te kijken.

Astra is een modern WordPress thema met bijzonder veel functionaliteiten voor een gratis WordPress Thema. Je kunt zonder veel moeite een visueel aantrekkelijke website bouwen.

Astra heeft tal van handige functies, waaronder pagina headers, mega menu, meerdere lay-out keuzes, Google Fonts, onbeperkte kleur aanpassingsmogelijkheden, aparte blog pagina lay-outs, en aangepaste widgets.

Bovendien biedt Astra een krachtige integratie met de WooCommerce plugin om een webshop te bouwen. Hun WooCommerce thema bevat oneindig scrollen, snelle productweergave, winkel pagina, product galerij, en winkelwagen opties.

Astra heeft ingebouwde SEO optimalisatie om je website goed te laten scoren in Google en andere zoekmachines.